1 2 3 4 5 Bu kodu kullana

17 Mayıs 2013 Cuma

Hamaratlık Günümdeyim.



          Geçen yaz kavanozlara yaptığım domatesler o kadar hoşuma gitti ki. Açıp açıp kullandım yemeklerde ve soslarda. Canımız yaz domatesi tadında domatesli pilav mı istedi? Hiç sorun değil. Aç bir kavanoz bol domatesli pilavını yap, yazın yapmışcasına lezzetle ye..

          Bundan sonra hep domatesi yapacağım. Biraz zor geliyor ama bir kaç partide yaparsan kolay oluyor.

          Dün pazarda avare avare geziniyordum. Hem güzel bir şeyler bulursam almak, hem yürüyüp sıkılaşmak amacıyla.

          Baktım kadınlar öbek öbek yaprak alıyor. "Nasıl yapıyorsunuz bunları ?"diye sordum. Çok kolay bir tarlf söyledi biri.

          Dezenfekte (kaynatarak) ettğimiz kavanozlara yaprakları üçer dörder rulo yapıp veya katlayarak dolduruyoruz. Kapağını sıkıca kapıyoruz. Işık almayan bir dolapta saklıyoruz. Bu kadar.

          Ben denemek için dokuz kavonoz yaptım. Yaprak sarma yapa yapa çok başım ağrıdı ya, o da ayrı mesele:))

           Bugün bu kavanozlardan başka bir de "nokul" yaptım.



        Nokul memleketim Sinop'a özgü bir tatlı. Aslında rulolar kendi etrafında döndürülerek yuvarlak yapılıyor. Ben böyle keserek yaptım. Yemesi servisi kolay olsun diye. Çok severim özlemişim.

        Benimki biraz çok çıtır oldu. Çok mu kuruttum fırında anlayamadım. Olsun gene de çok güzel tadı.

        Yağlı mayalı hamur hazırlanıyor. Açılan yufkaya (çok ince açmak gerekmiyor) biraz yağ, bol ceviz,bol kuru üzüm, biraz toz şeker serpiliyor. Ortasından kesilen yufka rulo yaparak sarılıyor ve kendi etrafında çevirerek yuvarlak tepside pişiriliyor. Veya benim gibi böyle keserek yapabilirsiniz.

        Sinop'da  fırınlarda taze taze yapılır ve çok tüketilir.

        İşte bugünkü faalıyetler bunlar.

15 yorum:

Yaşam İzi dedi ki...

Yöresel tatlar çok ilgimi çeker.Bu tarifinizi deneyecem.Ellerinize sağlık...

parıldayan çiçek dedi ki...

Hamarat hanım bizim eve de gel. Nokulları getir.Yanına çay yapalım beraber yiyelim.

hüznün tadı dedi ki...

Yaşam İzi- Fırından ekmek hamuru alıp biraz yağ ve un ilave edip yoğrarakta yapabilirsin.

Parıldayan Çiçek- Bugece rüyamda seni Melahat ablaları gördüm. Birlikte İtalya'daydık.

Swotpisces dedi ki...

ohhh cidden hamaratlığınız üstünüzde, bir nokul aldım kaçtım... :)

hüznün tadı dedi ki...

Swotpisces- Afiyet olsun o zaman:))

Asuman Yelen dedi ki...

Verimli ve lezzetli bir gün olmuş:)

hüznün tadı dedi ki...

Arada bir lazım Asuman'cığım:))

laleninbahcesi dedi ki...

bunun adi nokuldu demek çok severim.Tarçin da yakişir sanki..

yaprak sarma bizim evde en cok sevilen ama en az yapilandir...

Esra Atesakin dedi ki...

Bir Samsunlu olarak, nokula dayanamam. Ellerinize sağlık. Yaprak işine çok üşenirim ama, heveslendim şimdi:)

hüznün tadı dedi ki...

Lale- Çok güzel de biraz kalorisi bol işte.

Esra- Bu yaprağın yapması çok kolay. Birisi de sarıverse dolmaları çok daha kolay olacak:))

Berfin Yalcin dedi ki...

Can dostum Sinopludur, bahsetmişti.. Ama tatmadım.. İlk işim bunu denemek olacak.. Nokul.. Kulağa hoş geliyor.

E S M İ R dedi ki...

Harika görünüyor yöresel tatlınız:)iştahım kabardı..ama kilo da almak istemiyorum:( bir atneden bir şey olmaz mı dediniz yoksa:))tadına bakabilirim değil mi:) ellerinize sağlık..hem yaprak konserveler hem de nohut tatlılar için...esenlikler, iyi haftasonları dilerim..

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Yaprakları görünce geçen sene yaptığım sonrada dolma sarmaktan bıktığım geldi aklıma:)
Ama yöre tatlısında aklım gözüm kaldı
yarın ola hayrola:)
Ellerine sağlık canım.

Arzu Sarıyer dedi ki...

Oh mis gibi yapraklar ,afiyetle...Nokulu merak ediyorum ,sizin tarifinize göre denemek istiyorum.Sevgiler.

asayra kurt dedi ki...

nokullar süper görünüyor sinopa gitmek çok isterdim insanlarını seviyorum