1 2 3 4 5 Bu kodu kullana

31 Ağustos 2014 Pazar

Tarihi Sinop Cezaevi



            Tarih boyu birçok sürgüne, ünlü ünsüz tutukluya ev sahipliği yapmış Sinop Cezaevi bir iç kale içinde yer almaktadır.

             Bir dönem tersane olarak kullanılan bu kale  1560 yılından itibaren zindan olarak kullanılmıştır.



               Evliya Çelebi, Sinop Zindanı'ndan şöyle bahseder: "Büyük ve korkunç bir kaledir. Üç yüz demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından on adam asılır nice azılı mahkumlar vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkum kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar."



          Cezaevi  1996 yılından itibaren boşaltılmış ve 1999'da müzeye dönüştürülmüştür.











               "Dışarda deli dalgalar
                Gelir duvarları yalar
                Seni bu sesler oyalar

                Aldırma gönül aldırma

                Görmek istersen denizi
                Yukarı çevir yüzü
                Deniz gibidir gökyüzü

                Aldırma gönül aldırma"

11 yorum:

Unknown dedi ki...

sinop'u çok merak ediyorum ayrı ilgim var Sabahattin Ali desen o benim aşkım :D birde dizimvardı parmaklıklar ardında ayrı bir ilgim oldu sinop cezaevine ama cidden resimler de de gördüm korkunç ne bileyim cezaevi ve yaşananları düşününce biraz ürktüm Allahım kimseyi düşürmesin cezaevine kötü ya ama resimlerin çekimi ve yazın harika o ayrı konu

hüznün tadı dedi ki...

Hayatım Kitap- Eski Sinop'u görebilmen mümkün olsaydı keşke. İki katlı evler, bol yeşillik,sokaklarında dondurmacılar, simitciler,denize yürüyerek gidip yüzdüğümüz Sinop'u görseydin keşke.

Adsız dedi ki...

Sinop cezaevi ve Sabahattin Ali... Mutlaka görülmesi gereken bir yer. Yakın tarihimize ışık tutuyor.

F. Kırtorun

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
hüznün tadı dedi ki...

Fatih- Gezerken bile İnsanı ürpertiyor. Mahkumlar göremedikleri denizin sesini duyarlarmış. O rutubetli yosun bağlamış zindanlarda kimler çile doldurdu kim bilir?

Gezi/yorum... dedi ki...

Merhaba..
Çok yere gittim fakat gitmeyi isteyipte henüz gidemediğim yerlerin başında Sinop ve cezaevi geliyor. fotoraflar ve notlarınız çok güzel olmuş elinize sağlık..

hüznün tadı dedi ki...

Merhaba Gezi/yorum- En kısa zamanda gezip yazmanı dilerim. Fotolar cep tlf. çekildi. İstediğim gibi olmadı.
Teşekkürler.

Asis dedi ki...

Merhaba
90'lı yılların başında bir günlük Sinop gezisi yapmıştık.Kaleyi gezmiştik .Fotoğraflara bakınca insan hüzün duyuyor...kimbilir yolum yine birgün düşerse görmek isterim.

hüznün tadı dedi ki...

Asis- Cezaevi 1999'da müze oldu. Çocukluğumda mahkumların sahnelediği bir oyunu seyretmek için ceza evine gitmiştik. Bir delikten insan kafaları görünüp kayboluyordu. Gelenleri bir an görebilmek için mahkumlar sırayla zıplayıp bakıyorlardı o delikten. O sahne hiç silinmedi zihnimden.

Yazgüneşi dedi ki...

sinop aşık olduğum illerden birisi..
cezaevi beni çok etkilemişti..
kışın gördüğümde denizin deli sesini işittiğimde kendini göremeden sesini dinlemenin denizi ne kadar ürkütücü yaptığını düşünmüştüm.. orada çile dolduranlar mahkumları hayal ettiğimde tüylerim ürpermişti..
ve fotoğraf için olağanüstü ışığı olan bir mekan ayrıca :)

Gezgin Kova dedi ki...

Merhab
Sene başında ben de Sinop'a gittim ve hapishaneyi gezdim Sebahattin Ali'nin yattığı yer ve duarlardaki şiirleri beni çok duygulandırdı, Sinop ili bende hep hapishane ve Sebahattin Ali' yi çağrıştıır. Sinop'u da çok sevdim çok şirin bir yer helede öğretmenler evi asma katlı odaları küçük bir ev gibi döşenmiş huzurlu bir yer bence .